Romp spieren, welke zijn dat en hoe belangrijk zijn ze?

Tijdens mijn lessen met verschillende oefeningen, hoor je me vaak zeggen dat de romp spieren worden getraind. Hieronder lees je waarom.

De romp spieren bestaan uit de bilspieren, heup spieren, hamstrings, buikspieren en rugspieren. Deze staan allemaal met elkaar in verbinding. Voor een sterk lichaam moet er een optimale samenwerking zijn tussen deze spieren. Zwakke romp spieren zorgen voor een slechte houding waardoor vaak rugklachten ontstaan. Een zittend beroep is één van de belangrijkste oorzaken.

Door het trainen van de romp spieren wordt je hele lichaam sterker, je krijgt een goede houding en er komt veel minder druk op je wervelkolom te staan, dit verminderd rugklachten aanzienlijk of kan rugklachten voorkomen. De romp is zowel de drager als initiator van het menselijk bewegen, we spreken dan over rompstabiliteit en rompkracht. Het is het deel van het lichaam waar het lichaamszwaartepunt zich bevind en vormt de voorwaarde voor bewegen, verplaatsen en handelingen van ledematen. Hierbij dient de romp zowel stabiliteit als mobiliteit te garanderen. Lukt dit niet dan kunnen dagelijkse activiteiten, ook sporten, niet goed uitgevoerd worden. Er kan een grote kans ontsaan voor klachten en blessures.

In veel van mijn video’s moet het lichaam zelf tijdens de oefeningen voor stabiliteit zorgen, hierdoor wordt de draagkracht van het lichaam zelf aangesproken. Dit gebeurt vooral tijdens de staande oefeningen.

Romp spieren, welke zijn dat en hoe belangrijk zijn ze? 1

Waarom is bewegen zo belangrijk:

Je lichaam is een bewegings apparaat, het heeft training nodig om de spieren sterker te maken maar ook flexibeler:

  • Het bevordert afname van vetmassa
  • Vertraagt het osteoporose-proces
  • Toename van spier,- en botmassa
  • Het verbetert de hartfunctie
  • Bloeddruk verlagend
  • En niet onbelangrijk, je zit lekkerder in je vel

Lees ook: Voeding en Bewegen