Wat is Pilates?

Pilates is een trainingsvorm met een lage impact maar met een heel groot potentieel voor kracht en strakheid. Mensen met alle atletische capaciteiten – van de af-en-toe sporter tot de harde trainers – kunnen voordeel hebben van Pilates. Pilates kan ook helpen bij pijn in de onderrug en nek. Je hoeft uiteraard niet te wachten tot je een blessure hebt opgelopen om in vorm te komen. Pilates helpt je lichaam te beschermen. Wanneer je kern sterk is, loop je minder risico om geblesseerd te raken.

Pilates versterkt de transverse spier, de diepe buikspier die een soort band vormt in je lichaam. Een sterke transverse buikspier geeft je meer uithoudingsvermogen bij bijna alle andere fysieke activiteiten, of je nu zwemt of hardloopt op een loopband.

De voordelen zijn ook merkbaar buiten de sportzaal. Een sterkere transverse buikspier beschermt je onderrug en verbetert je houding. Je houdt je buikspieren en je zit rechter aan je bureau, in de auto en aan de eettafel. Dansers kennen de voordelen van een sterk ‘powerhouse’ al heel lang. Wanneer een ballerina gaat zitten, dan zit ze helemaal rechtop. Zij heeft haar binnenste spieren al zo lang getraind dat die houding gewoon is geworden voor haar.

Hoewel de nadruk van Pilates oefeningen op de kern ligt, heeft de rest van je lichaam er ook baat bij. Pilates heeft een aantal oefeningen voor je onderlichaam die je lange, slanke dijbeenspieren en strakke billen geeft. Daarnaast helpen oefeningen als het Pilates opdrukken je borst en je armen te verstevigen (wat je buste strakker maakt wanneer je een vrouw bent) zonder dat je meteen heel gespierd wordt.

Lees ook: Romp spieren, welke zijn dat en hoe belangrijk zijn ze?